Ciasta
Babeczki marchewkowe ciasto marchewkowe

Babeczki marchewkowe ciasto marchewkowe

Znowu użyłam mojego ulubionego przepisu bazy na ciasto marchewkowe, tym razem w formie babeczek, przepis na ciasto podaję tutaj: CIASTO MARCHEWKOWE

Babeczki piekłam krócej niż ciasto około 30 minut, po przestygnięciu udekorowałam je kremem i kandyzowanymi marcheweczkami, natkę marchewki zrobiłam z rozmarynu ale można to zrobić z zabarwionej masy marcepanowej lub cukrowej.

Przepis na krem i marchewki znalazłam na blogu Pin up cake

SKŁADNIKI:

Krem śmietankowy:

  • 270 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki miodu

Mikserem ubić masło na puch. Dodać serek, ekstrakt oraz miód i zmiksować wszystko na gładki krem.

Kandyzowane marchewki:

  • 1 marchewka z natką (ewentualnie można użyć pietruszki lub, jak u mnie, rozmarynu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Marchewkę obrać i za pomocą obieraczki do warzyw odciąć z marchewki parę długich pasków (tyle ile babeczek). W rondlu zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać paski marchewki. Zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka stanie się szklista (kilka minut). Zdjąć rondel z ognia i pozwolić, by wstążki marchewki wystygły w syropie. W takiej postaci można je przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku, przez 4 dni. Wyjąć paski marchewki z syropu. Osączyć na ręczniku papierowym. Każdą wstążkę zrolować ciasno, stopniowo rozluźniając – tak, aby powstały podłużne rożki. W otwarty koniec rożka wetknąć kawałek zieleniny. Udekorować babeczki.