
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami
Jako że od dwoch miesięcy nie jem mięsa i staram się przejść na dietę wegańską staram się wykluczać powoli wszyskie potrawy nieroślinne. Bardzo duże pole do przeróżnych past daje baza z ciecierzycy. Ciecierzyca jest bardzo pożywna i ma dużo białka. Podstawowa pasta z ciecierzycy to hummus. Ja bardzo lubie tę paste ale z dodatkami innych warzyw.
SKŁADNIKI:
około 500 g ciecierzycy gotowanej,
3 łyżki tahini,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka soku z cytryny,
6 pomidorów suszonych ze słoika, odsączonych z oleju,
10 oliwek zielonych,
ok. 4 łyzek oliwy z oliwek,
do smaku:
mielona kolendra, mielony kmin rzymski, pieprz cayenne, sól, pieprz
Przygotowuję humus: mielę w maszynce do mięsa ugotowaną ciecierzycę wraz z oliwkami, pmidorami suszonymi, dodaje do tego tahini, sok z cytryny, przyprawy. Mieszam wszystko dokładnie i gotowe.