Dieta roślinna

Wegańska zupa miso
Jest to jedna z lepszych wegańskich zup jakie jadłam Dzięki paście miso i bulionowi dashi ma słodko-słony smak tak zwany smak umami. Poza tym jest zdrowa i bardzo sycąca.
SKŁADNIKI:
3 litry wody,
3 marchewki,
1 pietruszka,
poł selera,
1 łyżka bulionu dashi,
1 łyżka miso,
opakowanie tofu,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
kawałek korzenia imbiru,
1 płat glonów nori,
4 łyżki pokrojonego sczypiorku.
1 łyżka oliwy,
Marchewki , pietruszkę i seler obieram, dodaję sół i pieprz gotuje bulion.
Cebulę siekam i smąże na łyżce oliwy, dodaję starty czosnek i straty korzen imbiru, dolewam do cbuli 4 łyżku bulionu i rozpuszczam w nim dashi i miso. Dodaję to do bulionu, na koniec dodaję do zupy pokrojone glony nori i pokrojone tofu. Dosypuję 4 łyzki pokrojnego szczypiorku.
admin-poczujmiete
0