Dieta roślinna
Wegańska zupa miso

Wegańska zupa miso

Jest to jedna z lepszych wegańskich zup jakie jadłam Dzięki paście miso i bulionowi dashi ma słodko-słony smak tak zwany smak umami. Poza tym jest zdrowa i bardzo sycąca.

SKŁADNIKI:

3 litry wody,

3 marchewki,

1 pietruszka,

poł selera,

1 łyżka bulionu dashi,

1 łyżka miso,

opakowanie tofu,

2 cebule,

3 ząbki czosnku,

kawałek korzenia imbiru,

1 płat glonów nori,

4 łyżki pokrojonego sczypiorku.

1 łyżka oliwy,

Marchewki , pietruszkę i seler obieram, dodaję sół i pieprz gotuje bulion.

Cebulę siekam i smąże na łyżce oliwy, dodaję starty czosnek i straty korzen imbiru, dolewam do cbuli 4 łyżku bulionu i rozpuszczam w nim dashi i miso. Dodaję to do bulionu, na koniec dodaję do zupy pokrojone glony nori i pokrojone tofu. Dosypuję 4 łyzki pokrojnego szczypiorku.