Pyszne i szybkie danie, serdecznie polecam zwłaszcza na ekspresowy obiad. Oczywiście danie to można zrobić z dowolnych warzyw, ja skupiłam się na tych które miałam w lodówce.
Dzisiaj zrobiłam dietetyczne, bezcukrowe i bezglutenowe ciasteczka owsiano-bananowe. Są bardzo mało pracochłonne, dlatego będę je często robiła. Od jakiegoś czasu nie jem cukru i glutenu, być może dlatego wydają mi się wystarczająco słodkie i pożywne chociaż przyznam, że mojej rodzince też podpasowały smakowo a to są niezłe łasuchy 🙂
Postanowiłam zrobić chleb bez dodatku mąki i drożdży, wyszedł naprawdę genialny. Myślę, że zagości na stałe na naszym stole będę jedynie zmieniała dodatki.
SKŁADNIKI: 5 jajek, 8 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu, 5 łyżek mąki ryżowej, garść mrożonych owoców leśnych, 1 łyżka masła, do posypania: cukier puder. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka ubijamy z cukrem, białka na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodajemy żółtka. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki masę dokładnie mieszamy z dołu do góry do połączenia się składników. Na […]
SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki gryczanej, 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 7 g drożdży instant, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 szklanki ciepłej wody. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodaję tyle mąki by ciasto dało się rozwałkować. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha […]
Najnowsze komentarze